Sposób przygotowania:
Papryka z ryżem i grzybami
Ugotować ryż al dente w dobrze osolonym wrzątku, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie posiekać i podsmażyć cebulę. Grzyby oczyścić, umyć, osączyć, dowolnie rozdrobnić (pokroić, zmielić, posiekać) i dodać do cebuli - doprawić pieprzem i czosnkiem, poddusić i dodać do ryżu.
Dołożyć zmielone mięso i wymieszać farsz doprawiając do smaku. Seler i marchewkę utrzeć na tarce, zeszklić i poddusić. Połączyć z farszem. Doprawić posiekanymi listkami lubczyku i selera.
Szerokie czerwone papryki umyć, odciąć ogonek z gniazdem nasiennym, wypłukać z wnętrza pozostałości nasion. Środek ciasno wypełnić farszem. Papryki ustawić w szerokim garnku i podlać wodą oraz sokiem pomidorowym. Dolać troszkę oleju i dodać nieco jarzynki w proszku.
Garnek nakryć i dusić paprykę do miękkości na najmniejszym palniku albo włożyć do gorącego piekarnika na 80-100 minut.
Dołożyć zmielone mięso i wymieszać farsz doprawiając do smaku. Seler i marchewkę utrzeć na tarce, zeszklić i poddusić. Połączyć z farszem. Doprawić posiekanymi listkami lubczyku i selera.
Szerokie czerwone papryki umyć, odciąć ogonek z gniazdem nasiennym, wypłukać z wnętrza pozostałości nasion. Środek ciasno wypełnić farszem. Papryki ustawić w szerokim garnku i podlać wodą oraz sokiem pomidorowym. Dolać troszkę oleju i dodać nieco jarzynki w proszku.
Garnek nakryć i dusić paprykę do miękkości na najmniejszym palniku albo włożyć do gorącego piekarnika na 80-100 minut.