Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kiszona kapusta po bawarsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Podawać do mięs a w szczególności do golonki po bawarsku.

Kiszona kapusta po bawarsku

Składniki:

Kiszona kapusta po bawarsku

 

  • 60 dag kiszonej kapusty,
  • 3 jabłka,
  • 30 dag pieczarek bez ogonków
  • 10 dag masła,
  • 25 dag wątrobianki,
  • 3 cebule,
  • 7,5 dag smalcu,
  • goździk, jagody jałowca, majeranek, sól.

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta po bawarsku
Na rozgrzany smalec wrzucamy wyciśniętą kiszoną kapustę. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przepłukujemy ją wcześniej zimną wodą i odcedzamy na sicie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, roztarte w moździerzu lub zmielone w młynku jagody jałowca i goździk, sól i majeranek. Przykrywamy garnek i dusimy do miękkości. Potem dodajemy świeżo utarte jabłka i pokrojoną wątrobiankę. Mieszamy z kapustą i dusimy jeszcze 10 min. Przed podaniem ozdabiamy duszonymi na maśle pieczarkami.