jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kiszona kapusta z jałowcem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ostatnia chwila by zakisić kapustę, by na święta mieć aromatyczny dodatek do surówek lub bigosu

 Kiszona kapusta z jałowcem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kiszona kapusta z jałowcem.

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta z jałowcem.
Kapustę obieramy z zeschniętych liści. Kroimy je i szatkujemy razem z głąbem. Posypujemy solą. Obrane jabłka ścieramy w łezkę, zgniatamy jałowiec w moździerzu. Dodajemy wszystko do kapusty - starannie mieszamy. Garnki kamionkowe wyparzamy, po czym nakładamy do nich kapustę starannie ubijając. Na górze układamy całe liście, potem deseczki i obciążamy kapustę kamieniem lub słojem z wodą.Zamiast kamionki możesz użyć dużych szklanych słojów. Po kilku dniach burzliwej fermentacji zdejmij nalot, ułóż ściereczkę lnianą, obciąż i wynieś w chłodne miejsce. Możesz tez przełożyć kapustę do słoików, ubić i zakręcić - tak przechowasz ją przez zimę
 Kiszona kapusta z jałowcem.
Owoce jałowca wsypujemy do moździerza i zgniatamy .
 Kiszona kapusta z jałowcem.
Kapustę ugniatamy w słoju i obciążamy kamieniem lub słoikiem z wodą.