nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Kiszona kapusta zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka kapusta zasmażana może stanowić dodatek do drugiego dania. Inną alternatywą jest podanie jej jako osobnej potrawy.

Kiszona kapusta zasmażana

Składniki:

Kiszona kapusta zasmażana

 

 

  • 2 kabanosy polowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka margaryny (płaska)
  • 1 łyzka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • vegeta, pieprz, majeranek, maggi

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta zasmażana
1. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Kapustę lekko odciskamy i wrzucamy do wrzątku z liściem laurowym. Gotujemy ok. 20 minut na niewielkim gazie pod przykryciem. Odcedzamy (zostawiamy szkl. wody z gotowania) i studzimy na następnie kroimy kapustę. 2. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Kabanosy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy kiełbaski, a gdy się zarumienią dorzucamy cebulę. Smażymy, czasami mieszając, aż cebula się zeszkli. Ściągamy z patelni (odsączamy od tłuszczu). 3. Na patelni rozpuszczamy margarynę i dodajemy mąkę - robimy jasną zasmażkę. Wrzucamy kapustę i kiebłasę z cebulą. Przesmażamy energicznie mieszając. Zalewamy wodą z gotowania. Dusimy aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem, maggi i majerankiem.

Tagi:

kapusta