Sposób przygotowania:
Kiszone jabłkaETAP 1:
Wodę zagotować z solą i szczyptą cynamonu.
Jabłka wybrać zdrowe, nieuszkodzone, raczej mniejsze, żeby nie trzeba było kroić. Krojone mogą się rozpaść podczas kiszenia.
Jabłka i liście wiśni umyć. Włożyć do słoika. Można zamiast słoika użyć garnka, albo beczki.
Dodać goździki, pieprz, anyżek. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą.
Jabłka muszą być całkowicie zanurzone w wodzie. Słoik lekko zakręcić, albo zapiąć.
Jabłka w beczce przycisnąć np. talerzykiem i obciążyć. Po ok dwóch tygodniach jabłka są gotowe.
Czas kiszenia zależy od rodzaju jabłek. Bardziej twarde kiszą się dłużej.
Justi2401
Kniejson
ewaeu
Polecam...:)