kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Kiszony kalafior

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja sprawia że jest świetną przegryzką. Świetnie smakuje też z dipem.

Kiszony kalafior Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kiszony kalafior

 

  • (na 3 słoiki 1l)
  • duży kalafior
  • 3 kawałki chrzanu około 10cm
  • pęczek koperku lub 3 kopry z baldachami
  • 9 ząbków czosnku
  • 1 l przegotowanej wody
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

Kiszony kalafior
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. Na dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru. Układamy różyczki kalafiora. Na wierzchu układamy resztę kopru, czosnku i chrzanu. Zalewamy gorącą wodą wymieszaną z solą. Zakręcamy. Kalafior jest dobry już po 2-3 dniach.
Kiszony kalafior
Na dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru. Układamy różyczki kalafiora. Na wierzchu układamy resztę kopru, czosnku i chrzanu.

Tagi:

kalafior