olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kitri- warzywa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

świetne połączenie warzyw i ryżu zastąpi kolację, jest to posiłek lekkostrawny, bezmięsny i idealny dla wegetarianów i osób na diecie.

Kitri- warzywa z ryżem

Składniki:

Kitri- warzywa z ryżem

 

  • 1 szklanka grochu w połówkach
  • 1szklanka ryżu
  • 2kg obranych i pokrojonych warzyw (kalafior, marchewka, pietrucha itp.)
  • 1/2 kg pomidorów
  • 3 łyżeczki kminku indyjskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy chili
  • troszkę anyżu

Sposób przygotowania:

Kitri- warzywa z ryżem
Namocz groch, następnie gotuj go, aż zmięknie (tu trzeba poczekać ok. 1/2h). Do gotującego się grochu wrzuć warzywa w odpowiedniej kolejności: marchew, ziemniaki, po 10 minutach dodajemy kalafior i na końcu uprzednio opłukany ryż. Gotuj dopóty, dopoki ryż nie będzie miękki. Dougotowanej potrawy wrzuć umyte i drobno pokrajane pomidorki. Dodaj przyprawy uprzednio przyrpażone na maśle oraz sól.

Tagi:

ryż przyprawy