dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Limonkowy torcik z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny, lekki i szybki torcik z kremem o delikatnym smaku limonki oraz z owocami kiwi pod galaretką :)

Limonkowy torcik z kiwi

Składniki:

Limonkowy torcik z kiwi

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z jednej limonki
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • Wierzch:
  • 1 galaretka o smaku kiwi
  • 4-5 sztuk kiwi

Sposób przygotowania:

Limonkowy torcik z kiwi
Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia dnem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 min. Następnie studzimy. Krem: Limonkę sparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej cienko skórkę i wyciskamy sok. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe, skórkę i 2 łyżeczki soku z limonki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. Wierzch. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Kiwi obieramy, kroimy w plastry i sparzamy krótko we wrzątku. Następnie studzimy na ręczniku papierowym. Plastry kiwi układamy na kremie limonkowym i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego :)