Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Mini serniczki gotowane z kiwi i nerkowcami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mega szybkie i przepyszne ciastka dla miłośników serników, nerkowców i kiwi.

Mini serniczki gotowane z kiwi i nerkowcami

Składniki:

Mini serniczki gotowane z kiwi i nerkowcami

 

  • Składniki:
  • 200 g herbatników
  • 400 g mielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • odrobina mleka
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 100 g masła
  • Dodatkowo:
  • 2 kiwi
  • 100 g nerkowców
  • 60 g masła
  • 1-2 łyżki brązowego cukru

 

Sposób przygotowania:

Mini serniczki gotowane z kiwi i nerkowcami
W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy budyniowy proszek, mąkę oraz jajko. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz ser. Ważne, aby cały czas masę mieszać i trzymać ją na niewielkim płomieniu. Do masy serowej, nie przerywając mieszania, przelewamy masę budyniową. Masa musi się zagotować i zgęstnieć. Odstawiamy ją z palnika i studzimy. Kiedy lekko przestygnie przekładamy nią gotowe herbatniki. Do serniczków wykorzystamy również owoce kiwi- możemy dodać je do środka lub jako dekorację na wierch ciasteczek wycinając z owoców ładne wzorki. Do środka, jak i na zewnątrz, możemy również dodać orzechy nerkowca, które należy uprzednio skrmelizować (topimy masełko, dodajemy cukier i kiedy całość ładnie zacznie się topić i lekko brązowieć, dodajemy orzechy. Mieszamy, aby pokryły się karmelem). Smacznego!

Tagi:

jajko jajka