Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Schab marynowany w białym winie z kiwi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jak odmienić tradycyjnego schabowego? Zamarynować go w białym winie w towarzystwie bardzo zdrowego i zielonego kiwi. Wyjdzie danie niebanalne, kolorowe i smaczne, które może stać się hitem świątecznego obiadu :)

Schab marynowany w białym winie z kiwi

Składniki:

Schab marynowany w białym winie z kiwi

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 kiwi
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • ½ papryczki chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki masła
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab marynowany w białym winie z kiwi
Do miski lub salaterki wlewamy wino, dodajemy starty na tarce imbir i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, doprawiamy marynatę 1 łyżką miodu – mieszamy aż do rozpuszczenia się miodu. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do marynaty. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem wkładamy do marynaty i marynujemy je minimum godzinę. Kotlety wyciągamy z marynaty, osuszamy i lekko oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor schabowe. Kiedy kotlety ładnie się zarumienią wlewamy na patelnie całą marynatę – dusimy wszystko około 10 minut. Do sosu powstałego na patelni dodajemy sól, pieprz i jeśli jest taka potrzeba drugą łyżkę miodu, gotujemy 2 minuty. Aby zagęścić sos dodajemy 2 łyżeczki masła i wszystko razem dusimy jeszcze 5 minut. Gotowy schab z kiwi serwujemy z kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.

Tagi:

mięso schab