Sposób przygotowania:
Schab marynowany w białym winie z kiwi
Do miski lub salaterki wlewamy wino, dodajemy starty na tarce imbir i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, doprawiamy marynatę 1 łyżką miodu – mieszamy aż do rozpuszczenia się miodu. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do marynaty. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem wkładamy do marynaty i marynujemy je minimum godzinę. Kotlety wyciągamy z marynaty, osuszamy i lekko oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor schabowe. Kiedy kotlety ładnie się zarumienią wlewamy na patelnie całą marynatę – dusimy wszystko około 10 minut. Do sosu powstałego na patelni dodajemy sól, pieprz i jeśli jest taka potrzeba drugą łyżkę miodu, gotujemy 2 minuty. Aby zagęścić sos dodajemy 2 łyżeczki masła i wszystko razem dusimy jeszcze 5 minut. Gotowy schab z kiwi serwujemy z kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.
smokii