Sposób przygotowania:
Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowePiekarnik nastawiamy do 150*C. Masło rozpuszczamy w rondelku i wystudzamy do temperatury pokojowej. Blaszkę, formę lub patelnię wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski miksera (lub zwykłej, jeśli miksera nie mamy) wsypujemy cukier zwykły, waniliowy, jajka, sól i wszystko mieszamy minutę. Dodajemy kakao, mieszamy 30 sekund. Następnie – mąkę i masło i mieszamy kolejną minutę.
Gdy wszystko jest dobrze połączone przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na około 20-25 minut. Wyciągamy, studzimy i podajemy z bitą śmietaną.
Ciasto upiekliśmy na warsztatach w studiu kulinarnym Cook Up, przepis autorstwa szefa kuchni Michała Godynia.
2milutka
kołczu
monikaT83
marietta
k.tyczynski
k.tyczynski
k.tyczynski napisał(a):
kołczu
k.tyczynski napisał(a):