katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kładzione kluski na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Można wykorzystać rosół pozostały od obiadu.

Kładzione kluski na rosole

Składniki:

Kładzione kluski na rosole

 

  • rosół drobiowy ok 1 1/2 litra
  • jajka 3 szt
  • natka pietruszki 1/4 pęczka
  • marchew 1 szt
  • przyprawa kuchenna ok1 łyżka
  • woda
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kładzione kluski na rosole
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Pietruszkę płuczemy. Rosół stawiamy do gotowania. Dodajemy marchew i natkę pietruszki [kilka listków odłożyć]. Jajka roztrzepać z 3-4 łyżkami wody, dodać mąkę. Mąki dodajemy tyle by powstało dość gęste ciasto. Moczymy łyżkę w rosole i nabieramy małe porcje ciasta. Kładziemy na gotujący się rosół. Gotujemy aż kluseczki wypłyną na wierzch. Doprawiamy do smaku. Nakładamy na talerze ozdabiamy natką. Kluski można też ugotować oddzielnie i zalać na talerzu rosołem.