gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Smaczna karpatka Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Karpatkę polecam do popołudniowej kawki. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna.

Smaczna karpatka Gosi  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smaczna karpatka Gosi

 

  • CIASTO:
  • 125 gram margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • KREM:
  • 500 ml mleka
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 200 gram masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Smaczna karpatka Gosi
Ciasto: Margarynę zagotowujemy z wodą. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy , aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Do zimnej masy miksując dodajemy po jednym jajku. Masę dzielimy na dwie części i pieczemy dwa ciasta. Każde ciasto pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 stopni (aż będzie jasno brązowe) Krem: Z 500 ml mleka odlewamy 150 ml, resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Do odlanego mleka dodajemy proszki budyniowe, 2 jajka oraz żółtko. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, po czym porcjami dodajemy budyń i ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Krem rozsmarowujemy na jednym cieście i przykrywamy drugim. Karpatkę można posypać cukrem pudrem.
Smaczna karpatka Gosi
Margarynę zagotowujemy z wodą. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy , aż powstanie gęsta masa.
Smaczna karpatka Gosi
Do zimnej masy miksując dodajemy po jednym jajku.
Smaczna karpatka Gosi
Do odlanego mleka dodajemy proszki budyniowe, 2 jajka oraz żółtko. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
Smaczna karpatka Gosi
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, po czym porcjami dodajemy budyń i ucieramy, aż powstanie jednolity krem.