-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Szarlotka z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wczoraj nie było żadnego ciasta do popołudniowej kawki więc postanowiłam, że na dzisiaj będzie. Powstała więc taka oto szarlotka z dodatkiem orzechów włoskich. Szybka i smaczna :) Polecam!

Szarlotka z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z orzechami

Ciasto:

  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka

Masa jabłkowa:

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotka z orzechami
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Połączyć wszystkie składniki do powstania jednolitej masy.

Ciasto podzielić na dwie części- jedną większą, a drugą mniejszą. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę.

Dodać 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru oraz garść drobno pokrojonych orzechów włoskich. Wymieszać. Większą część ciasta wyłożyć na dno formy. Na to równomiernie rozłożyć masę jabłkową , a na wierzch pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem. 
Szarlotka z orzechami
Szybka szarlotka do popoludniowej kawki.
Szarlotka z orzechami
Margarynę utrzeć z połową szklanki cukru.
Szarlotka z orzechami
Dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Szarlotka z orzechami
Pokrojone w kostkę jabłka wymieszać z cynamonem,cukrem i orzechami.Ciasto podzielić na dwie części.Pierwszą część wyłożyć na dno formy.Na to jabłka i na wierzch resztę ciasta.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopniach.

Tagi:

owoce ciasto