Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowa szarlotka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Szarlotka to moje ulubione ciasto.U mnie obowiązkowo z dużą ilością cynamonu.Uwielbiam zapach,który wydobywa się podczas jej pieczenia.Domowa szarlotka jest najlepsza.

Domowa szarlotka

Składniki:

Domowa szarlotka

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół kostki masła lub margaryny ( 12,5 dag)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo:
  • pół kilo jabłek
  • cynamon według uznania
  • łyżka cukru
  • bułka tarta i masło do posmarowania formy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Domowa szarlotka
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie ciasto dzielimy na dwie części 2.Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. 3.Jabłka myjemy,osuszamy,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie lekko odciskamy z nadmiaru soku. 4. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy do przygotowanej tortownicy,nakładamy starte jabłka,posypujemy cukrem i cynamonem według uznania. 5.Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka.Ciasto nakłuwamy widelcem. 6.Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. 7.Upieczoną studzimy i oprószamy cukrem pudrem.