szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Klasyczne churros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

klasyczne churros smażone na oleju

Klasyczne churros

Składniki:

Klasyczne churros

 

  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 0,5 litra wody
  • cukier puder
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne churros
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. W rondelku zagotować wodę z odrobina soli.Do gotującej się wody wsypywać powoli mąkę i mieszać zdecydowanymi ruchami aż do uzyskania jednolitej papki ,Gdy ciasto uzyska konsystencje papki zdjąc je z ognia i odstawic do wystygnięcia. W garnku rozgrzac olej. Przestudzoną masę włożyć do rekawa cukierniczego z nakładką gwiazdki i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy.Smażyc na bardzo gorącym oleju na złoto. Usmażone ciastka osączyc z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Mozna tez maczać w roztopinek , gorącej czekoladzie lub sosie owocowym