Kraina Sosny

Kraina Sosny

Kucharz
[Przepisów: 6]

Churros z sosem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny, hiszpański przysmak wykonywany z ciasta parzonego, które smaży się na głębokim oleju, następnie obtacza w cukrze z cynamonem i podaje z sosem czekoladowym.

Churros z sosem czekoladowym

Składniki:

Churros z sosem czekoladowym

ciasto

sos czekoladowy

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml kremówki 36%
  • 1 szczypta cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka rumu

Sposób przygotowania:

Churros z sosem czekoladowym

ciasto

Do rondelka wlać wodę, dodać masło i cukier. Składniki podgrzewać aż się zagotują. Następnie zmniejszyć moc palnika, dodać mąkę i mieszać przy pomocy łyżki do połączenia składników i ciasto zacznie odchodzić od garnka. Rondel zdjąć z kuchenki i pozostawić do wystudzenia.


Wystudzone ciasto umieścić w misie miksera i miksować dodając po jednym jajku. Miksować aż jajka dobrze się wchłoną. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.


W szerokim rondlu rozgrzać olej do ok. 160ºC. Bezpośrednio do garnka wyciskać paski ciasta i smażyć na jasno brązowy kolor. Odkładać na ręcznik papierowy, a po wystudzeniu obtoczyć w cukrze z cynamonem

sos

W rondelku umieścić śmietanę oraz cynamon i zagotować cały czas mieszając. Kiedy śmietana będzie gotowa, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz masło. Całość mieszać energicznie przy pomocy silikonowej szpatułki aż składniki dobrze się połączą. Na sam koniec do sosu wmieszać rum.