Sposób przygotowania:
Churros z sosem czekoladowymciasto
Do rondelka wlać wodę, dodać masło i cukier. Składniki podgrzewać aż się zagotują. Następnie zmniejszyć moc palnika, dodać mąkę i mieszać przy pomocy łyżki do połączenia składników i ciasto zacznie odchodzić od garnka. Rondel zdjąć z kuchenki i pozostawić do wystudzenia.
Wystudzone ciasto umieścić w misie miksera i miksować dodając po jednym jajku. Miksować aż jajka dobrze się wchłoną. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
W szerokim rondlu rozgrzać olej do ok. 160ºC. Bezpośrednio do garnka wyciskać paski ciasta i smażyć na jasno brązowy kolor. Odkładać na ręcznik papierowy, a po wystudzeniu obtoczyć w cukrze z cynamonem
sos
W rondelku umieścić śmietanę oraz cynamon i zagotować cały czas mieszając. Kiedy śmietana będzie gotowa, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz masło. Całość mieszać energicznie przy pomocy silikonowej szpatułki aż składniki dobrze się połączą. Na sam koniec do sosu wmieszać rum.