Sposób przygotowania:
Paella w wersji wegetariańskiejPrzygotowanie warzyw
![Paella w wersji wegetariańskiej Paella w wersji wegetariańskiej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/paella-w-wersji-wegetarianskiej-442841.jpg)
Przygotowanie warzyw rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, karczochy w plastry a paprykę w kostkę.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy cebulę oraz wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodajemy karczochy, paprykę, groszek oraz pomidory.
Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Warzywa dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie paelli
![Paella w wersji wegetariańskiej Paella w wersji wegetariańskiej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/paella-w-wersji-wegetarianskiej-442842.jpg)
Gotujemy ryż na sypko.
Do ugotowanych warzyw dodajemy ryż i szafran. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowanie paelli do podania
![Paella w wersji wegetariańskiej Paella w wersji wegetariańskiej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/paella-w-wersji-wegetarianskiej-442843.jpg)
Paellę odstawiamy pod przykryciem na ok. 2-3 minuty.
Przed podaniem paellę możemy posypać posiekaną natką pietruszki.