SUPERPRZEPIS

Paella w wersji wegetariańskiej

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Paella w wersji wegetariańskiej Więcej zdjęć (2)

Paella, danie z kuchni hiszpańskiej, tym razem w wersji wegetariańskiej. Paella na bazie ryżu, dużej ilości warzyw, aromatyzowana oregano i szafranem, to przepyszna propozycja na szybki i zdrowy obiad.

Składniki:

Paella w wersji wegetariańskiej

 

Sposób przygotowania:

Paella w wersji wegetariańskiej

Przygotowanie warzyw

Paella w wersji wegetariańskiej
Świeży groszek możemy zastąpić mrożonym.

Przygotowanie warzyw rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, karczochy w plastry a paprykę w kostkę.

W szerokim garnku rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy cebulę oraz wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodajemy karczochy, paprykę, groszek oraz pomidory.

Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Warzywa dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Przygotowanie paelli

Paella w wersji wegetariańskiej
Szafran możemy zastąpić kurkumą, która nada daniu równie złocistego koloru co szafran.

Gotujemy ryż na sypko.

Do ugotowanych warzyw dodajemy ryż i szafran. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przygotowanie paelli do podania

Paella w wersji wegetariańskiej
Do paelli możemy wykorzystać warzywa według uznania.

Paellę odstawiamy pod przykryciem na ok. 2-3 minuty.
Przed podaniem paellę możemy posypać posiekaną natką pietruszki.


Tagi:

warzywa ryż