Michal Zacharzewski

Michal Zacharzewski

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Klasyczne kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najbardziej klasyczne z klasycznych, smaczne i łatwe do przyrządzenia

Klasyczne kotlety mielone

Składniki:

Klasyczne kotlety mielone

 

  • pół kilo mięsa mielonego
  • jedna cebula
  • bułeczka czerstwa
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i inne przyprawy

Sposób przygotowania:

Klasyczne kotlety mielone
Bułeczkę namoczyć w wodzie lub mleku, po czym dobrze wycisnąć. Następnie "rozdziabać ją i zmieszać z mięsem. Dodać pociętą w kosteczkę lub startą na tarce (duże oczka) cebulę, a także jajko. Całość posolić i popieprzyć, do smaku dodać inne przyprawy, np. kminek, bazylię, ostrą paprykę itd.Gotowy "farsz" podzielić na "kulki", z tych uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i wrzucać na gorący olej. Smażyć kilkanaście minut - w tym czasie stwardnieją i nabiorą pięknego, rumianego koloru.