Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Klasyczny gulasz wieprzowy z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty gulasz z wieprzowiny zalany śmietaną z mąką dla zagęszczenia. Idealny do ziemniaków jak i kaszy.

Klasyczny gulasz wieprzowy z majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczny gulasz wieprzowy z majerankiem

 

  • 700 g mięsa wieprzowego np karkówki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka smalcu
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Klasyczny gulasz wieprzowy z majerankiem
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy smalec i wrzucamy do mięso, podsmażamy do zamknięcia porów i zalewamy około 500-700 ml wody, solimy i doprawiamy pieprzem, gotujemy pod przykryciem około 50 minut. W śmietanie rozrabiamy mąkę, zalewamy na koniec dodając majeranek i zagotowujemy całość do zagęszczenia. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Klasyczny gulasz wieprzowy z majerankiem
Etap 1 mięso wieprzowe myjemy i osuszamy
Klasyczny gulasz wieprzowy z majerankiem
Etap 2 pokrojone mięso wrzucamy do garnka
Klasyczny gulasz wieprzowy z majerankiem
Etap 3 gotujemy mięso do całkowitej miękkości
Klasyczny gulasz wieprzowy z majerankiem
Etap 4 w kubku rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zalewamy gulasz