SUPERPRZEPIS

Gulasz wieprzowy z cukinią i kalarepą

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Gulasz wieprzowy z cukinią i kalarepą Więcej zdjęć (5)

Gulasz z dodatkiem dużej ilości warzyw to bardzo uniwersalne danie, można go podawać z kaszą, makaronem, ziemniakami…

Składniki:

Gulasz wieprzowy z cukinią i kalarepą

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z cukinią i kalarepą
Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Warzywa umyłam, marchew i kalarepę obrałam. Kalarepę pokroiłam w dość toporne słupki, marchew w półplasterki. Cukinię razem ze skórką pokroiłam na kawałki zbliżone wielkością do kawałków marchewki. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i obsmażyłam je z ze wszystkich stron. Dodałam cebulkę i smażyłam razem z mięsem na wolnym ogniu dopóki się nie zeszkliła. Zalałam wrzącą wodą, dodałam pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem do momentu aż mięso było miękkie. Wówczas dodałam marchewkę i kalarepę, a po kilku minutach, jak marchewka trochę zmiękła wrzuciłam cukinię i paprykę w płatkach. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i majerankiem. Kiedy warzywa były miękkie, zagęściłam sos mąką pszenną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gulasz podałam z makaronem i ogórkami kiszonymi.
Gulasz wieprzowy z cukinią i kalarepą
Do mięsa dodałam cebulę i smażyłam dopóki się nie zeszkliła.
Gulasz wieprzowy z cukinią i kalarepą
Obsmażone mięso z cebulą zalałam wrzącą wodą.
Gulasz wieprzowy z cukinią i kalarepą
Kiedy mięso było miękkie dodałam marchew i kalarepę.
Gulasz wieprzowy z cukinią i kalarepą
Kiedy marchewka zmiękła dołożyłam cukinię i paprykę w płatkach.