mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Klasyczny mielony kotlet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Klasyczne mielone, bez dodatków z mięsa drobiowego

Klasyczny mielony kotlet Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klasyczny mielony kotlet

 

  • mięso mielone drobiowe-1 kg
  • bułka namoczona-2 sztuki (czerstwa)
  • sól-dosmaku
  • pieprz-do smaku
  • czosnek-2 ząbki
  • cebula-1 sztuka
  • jajko -2 sztuki

Sposób przygotowania:

Klasyczny mielony kotlet
Mięso mielone wykładamy do miski. Wbijamy 2 sztuki jajka. Bułkę czerstwą namaczamy, dobrze wyciskamy, dodajemy do mięsa. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Czosnek obieramy wyciskamy przez praskę. Cebulę obieramy drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy dłonią kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z olejem z 2 stron.
Klasyczny mielony kotlet
wyłożenie podstawowego składnika - mięsa mielonego
Klasyczny mielony kotlet
Dodajemy dalsze składniki potrzebne do powstania kotletów mielonych