Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto miętowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto to stworzyłam z myślą o najbliższej mi osobie,która uwielbia wprost miętowo-czekoladowe smaki. Jest lekki i orzeźwiający. Z powodzeniem można upiec np. na walentynki.

Ciasto miętowo-czekoladowe

Składniki:

Ciasto miętowo-czekoladowe

na biszkopt czekoladowy:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

na warstwę z galaretką :

  • 4 galaretki miętowo-jabłkowe

na piankę czekoladową:

na warstwę z bitej śmietany:

  • 2 śnieżki w proszku
  • 1 i 1/2 szkl. zimnego mleka
  • 2 galaretki miętowo-jabłkowe
  • 3-4 krople kropli miętowych

dodatkowo:

  • poncz z osłodzonej mocnej herbaty miętowej z dodatkiem miętowej wódki lub likieru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 duże opakowanie herbatników kakaowych

Sposób przygotowania:

Ciasto miętowo-czekoladowe

Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:

Ubić na sztywno pianę z białek. Ciągle ubijając ,stopniowo dodajemy cukier, żółtka wymieszane z wodą ,olej i sypkie składniki.

Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 min. po upieczeniu wyciągamy z blaszki.

Studzimy i nasączamy ponczem z wystudzonej herbaty miętowej.

Przygotowanie galaretki:

Galaretki mętowo-jabłkowe rozpuszczamy w 4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Przygotowanie pianki czekoladowej:

Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 6 min. W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietanę kremówkę z połamaną na drobne kawałki czekoladą.

Następnie naczynie ściągamy z wody. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy odciśnięte z wody listki żelatyny . Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.

Pozostawiamy piankę czekoladową do lekkiego stężenia.

Przygotowanie bitej śmietany:

2 galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Do zimnego mleka dodajemy śnieżki w proszku i ubijamy na sztywno ok.3-4 min.

Następnie ciągle ubijając wlewamy tężejącą galaretkę i krople miętowe.

Składanie ciasta:

Na spód dajemy: nasączony biszkopt czekoladowy, tężejącą galaretkę,tężejącą piankę czekoladową, warstwę herbatników, tężejącą bitą śmietanę a na sam wierzch ścieramy gorzką czekoladę.

Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało.