Sposób przygotowania:
Ciasto miętowo-czekoladowePrzygotowanie biszkoptu czekoladowego:
Ubić na sztywno pianę z białek. Ciągle ubijając ,stopniowo dodajemy cukier, żółtka wymieszane z wodą ,olej i sypkie składniki.
Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 min. po upieczeniu wyciągamy z blaszki.
Studzimy i nasączamy ponczem z wystudzonej herbaty miętowej.
Przygotowanie galaretki:
Galaretki mętowo-jabłkowe rozpuszczamy w 4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Przygotowanie pianki czekoladowej:
Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 6 min. W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietanę kremówkę z połamaną na drobne kawałki czekoladą.
Następnie naczynie ściągamy z wody. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy odciśnięte z wody listki żelatyny . Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Pozostawiamy piankę czekoladową do lekkiego stężenia.
Przygotowanie bitej śmietany:
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Do zimnego mleka dodajemy śnieżki w proszku i ubijamy na sztywno ok.3-4 min.
Następnie ciągle ubijając wlewamy tężejącą galaretkę i krople miętowe.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy: nasączony biszkopt czekoladowy, tężejącą galaretkę,tężejącą piankę czekoladową, warstwę herbatników, tężejącą bitą śmietanę a na sam wierzch ścieramy gorzką czekoladę.
Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało.