SUPERPRZEPIS

Piegusek z brzoskwiniami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Piegusek z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Pyszne ciasto na białka z dodatkiem suchego maku, dzięki niemu ciasto jest takie lekko chrupiące. Przełożyłam je kremem budyniowym a na wierzch dałam brzoskwinie z puszki.

Składniki:

Piegusek z brzoskwiniami

piegusek

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatki

  • 1 duży budyń śmietankowy ( na 3/4 l mleka )
  • 120 g miękkiego masła
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Sposób przygotowania:

Piegusek z brzoskwiniami
Przygotować ciasto. Masło rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać roztopione masło. Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka ok 35 minut.



Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń.



Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Na jeden blat wyłożyć ok 2/3 kremu budyniowego. Następnie przykryć drugim blatem. Na wierzchu posmarować cienko pozostałym kremem. Brzoskwinie osączyć dobrze z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć gęsto na cieście. Kawałkami uszczelnić także wszelkie szczeliny między ciastem a blaszką. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.



Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już wystudzona i będzie lekko tężała zalać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.
Piegusek z brzoskwiniami
Przygotować ciasto. Masło rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać roztopione masło.
Piegusek z brzoskwiniami
Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń.
Piegusek z brzoskwiniami
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Na jeden blat wyłożyć ok 2/3 kremu budyniowego. Następnie przykryć drugim blatem. Na wierzchu posmarować cienko pozostałym kremem.
Piegusek z brzoskwiniami
Brzoskwinie osączyć dobrze z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć gęsto na cieście. Kawałkami uszczelnić także wszelkie szczeliny między ciastem a blaszką. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.

Tagi:

mak deser ciasto