akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Murzynek- wilgotny i puszysty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Klasyczny, znany nam wszystkim murzynek. Obłędnie wilgotny i wyrazisty w smaku. Zachowuję świeżość nawet na trzeci dzień. Jest bardzo popularnym i często robionym w Polsce ciastem. Palce lizać.

Murzynek- wilgotny i puszysty

Składniki:

Murzynek- wilgotny i puszysty

 

  • 200 g masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:

Murzynek- wilgotny i puszysty
Cukier, ekstrakt, kakao, masło oraz mleko zagotować. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki i odstawić na bok (to będzie polewa murzynka). Odstawić masę do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie wmieszać ją do ciasta kakaowego za pomocą szpatułki.

Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej keksówki o długości 25-30 cm. Piec w 180 st.C około 35-45 minut do suchego patyczka.

Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Ostudzonego murzynka polać odstawioną wcześniej polewą w szklance.

Smacznego! (inspiracja/ źródło: jeden z blogów)