Sposób przygotowania:
Klasyczny wieniec murzynkowy z gruszka
Margaryne rozpuścić w rondelku, dodac cukier i kakao, często mieszac, podgrzewajac na srednim ogniu do jednolitego polaczenia się składników, dodac mleko i oliwe, wymieszac – nie gotowac. Odstawic do ostygniecia. Oddzielic żółtka od bialek. . Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Bialka ubic na sztywno z odrobina soli. Gruszki obrac z gniazd nasiennych i skorki, pokroic w kostke. Po ostudzeniu, kolejno dodawac żółtka, make, gruszki i bialka – wszystko dobrze wymieszac. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na wieniec (lub innej), wstawic do nagrzanego (200st.) piekarnika i piec przez ok. godzine w 190 stopniach. Po wyjeciu ostudzic i wyjac ciasto z formy. Wierzch murzynka można polac polewa czekoladowa lub posypac cukrem pudrem.
Pyza
jovi
Mirka227
5!
msewka
iwi69