Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Klasyczny wieniec murzynkowy z gruszka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo lubię gruszki w cieście. To ciasto chyba wszyscy lubią :) Murzynek z gruszkami :)

Klasyczny wieniec murzynkowy z gruszka

Składniki:

Klasyczny wieniec murzynkowy z gruszka

 

  • 2 szklanki maki (szklanka 250ml),
  • 125g margaryny lub masla,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 3 lyzki ciemnego kakao,
  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki cukru (można troszke mniej),
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 3 lyzki oliwy lub oleju,
  • 2 lyzeczki cukru wanilinowego (zamiast cukru można dodac esencje lub olejek),
  • 4-5 sredniej wielkości słodkich gruszek,
  • szczypta soli do ubijania bialek,
  • tluszcz do wysmarowania i bulka do obsypania formy ( uzywam papieru do pieczenia)

 

Sposób przygotowania:

Klasyczny wieniec murzynkowy z gruszka
Margaryne rozpuścić w rondelku, dodac cukier i kakao, często mieszac, podgrzewajac na srednim ogniu do jednolitego polaczenia się składników, dodac mleko i oliwe, wymieszac – nie gotowac. Odstawic do ostygniecia. Oddzielic żółtka od bialek. . Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Bialka ubic na sztywno z odrobina soli. Gruszki obrac z gniazd nasiennych i skorki, pokroic w kostke. Po ostudzeniu, kolejno dodawac żółtka, make, gruszki i bialka – wszystko dobrze wymieszac. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na wieniec (lub innej), wstawic do nagrzanego (200st.) piekarnika i piec przez ok. godzine w 190 stopniach. Po wyjeciu ostudzic i wyjac ciasto z formy. Wierzch murzynka można polac polewa czekoladowa lub posypac cukrem pudrem.

Tagi:

mak