peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Klops

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klops - miła alternatywa dla kupowanych wędlin

Klops

Składniki:

Klops

 

  • 500 g mięsa wieprzowego

 

  • 500 g mięsa drobiowego

 

  • 2 średnie cebule

 

  • 5 jaj

 

  • 1 sucha kajzerka

 

 

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

  • 1/2 pęczka szczypiorku z dymki

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Klops
4 jaja gotujemy na twardo. Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Mięsa myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy odciśniętą kajzerkę i jedno surowe jajo. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju - dodajemy do mięsa. Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do pasztetu wykładamy papierem. Jaja ugotowane na twardo obieramy. Na spód i brzegi formy wykładamy część mięsa, następnie układamy obrane jaja i pozostałą część mięsa. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni - pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aby przypiekł się wierzch klopsa. Studzimy.

Tagi:

mięso tarta