anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Klops a`la gołąbki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste danie, ale za to jakie smaczne :)

Klops a`la gołąbki. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klops a`la gołąbki.

 

  • 70 dag kapusty białej
  • pół kg mięsa mielonego
  • 4 torebki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • pół słoiczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 małe jajka
  • 2 duże cebule
  • olej
  • Vegeta

 

Sposób przygotowania:

Klops a`la gołąbki.
W garnku z osoloną wodą gotujemy 4 torebki ryżu. Ryż powinien być na wpół miękki. Na patelni z niewielką ilością oleju, należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustę należy dokładnie umyć, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do kapusty dodajemy mięso, wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, Vegetą, dodajemy wystudzoną cebulę, dodajemy ostudzony ryż. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. W osobnym garnku zagotowujemy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, następnie dodajemy śmietanę i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, następnie układamy warstwę mięsa z ryżem i kapustą, wierzch zalewamy sosem pomidorowym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Smacznego :)
Klops a`la gołąbki.
Na zdjęciu zaprezentowany jest kolejny etap, dodawanie przypraw.
Klops a`la gołąbki.
Na zdjęciu zaprezentowana jest poszatkowana kapusta z mięsem mielonym.