Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Klops mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo aromatyczny i pełen smaku klops. Świetny na zimno jako dodatek do kanapek (zamiast niewiadomego składu szynku).

Klops mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klops mojej mamy

 

Sposób przygotowania:

Klops mojej mamy
Przepis jest prosty, a efekt rewelacyjny. Mięso dokładnie myjemy. To samo robimy z warzywami. Cebulę, marchew, seler obieramy. Razem z porem kroimy na mniejsze części. Mięso oraz warzywa mielimy przez maszynkę (wkładając na przemian kawałek mięsa oraz warzywa). Do miski z mięsem dodajemy sól, pieprz, tymianek, bułkę tarta oraz jajko. Dokładnie wszystko mieszamy. Ser kroimy w kostkę. Blaszkę podłużna wysmarowujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy połowę formy. Układamy pokrojony w kostkę ser (używamy połowę przeznaczonego na ten cel sera), nakładamy resztę mięsa, na górze ponownie układamy ser. Całość pieczemy aż przestanie być surowe w temp. 180 stopni przez godzinę i 10 minut.
Klops mojej mamy
Dokładnie myjemy mięso oraz warzywa które następnie obieramy i kroimy
Klops mojej mamy
Mięso oraz warzywa mielimy za pomocą maszynki
Klops mojej mamy
Dodajemy jajko bułkę tartą oraz przyprawy
Klops mojej mamy
Ser pokrojony w kostkę dodajemy najpierw w środkowej potem w górnej warstwie