Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Domowy pieczony pasztet z mięsa wieprzowego z dodatkiem drobiowej wątróbki, pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka i suszonej żurawiny.

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną

Składniki:

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną

 

  • 40 dkg łopatki wieprzowej
  • olej do smażenia
  • 2 duże cebule
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 40 dkg wątróbki z kurczaka
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 10 plasterków wędzonki wiejskiej

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną

Etap 1

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną
Pokrojona cebula i przyprawy dodane do podsmażonej wieprzowiny.

Mięso wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić na oleju. Dodać do niego pokrojoną w ćwiartki cebulę, trochę soli i pieprzu, chwilę razem podsmażać. Do mięsa z cebulą wlać pół szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Etap 2

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną
Wątróbka z kurczaka dodana do duszonej z cebulą wieprzowiny.

Wątróbki oczyścić, dodać do mięsa z cebulą. Smażyć dalej razem, aż wątróbka się zetnie.

Etap 3

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną
Żółtka gałka muszkatołowa i woda dodane do mięsnej masy.

Wszystko ostudzić i zmielić. Do mięsnej masy dodać żółtka, gałkę muszkatołową i pół szklanki przegotowanej zimnej wody. Wymieszać.

Etap 4

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną
Żurawina i pokrojona pierś z kurczaka dodane do mięsnej masy.

Pierś z kurczaka pokroić w niezbyt dużą kostkę i dodać razem z żurawiną do mięsnej masy, wymieszać.

Etap 5

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną

Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do mięsnej masy, delikatnie wymieszać.

Etap 6

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną

Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć 5 plasterków wędzonki wiejskiej. Na to rozłożyć mięsną masę, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć pozostałe plasterki wędzonki.

Etap 7

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną

Pasztet piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony pasztet ostudzić, schłodzić.


Tagi:

danie pasztet