Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawinąEtap 1

Mięso wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić na oleju. Dodać do niego pokrojoną w ćwiartki cebulę, trochę soli i pieprzu, chwilę razem podsmażać. Do mięsa z cebulą wlać pół szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Etap 2

Wątróbki oczyścić, dodać do mięsa z cebulą. Smażyć dalej razem, aż wątróbka się zetnie.
Etap 3

Wszystko ostudzić i zmielić. Do mięsnej masy dodać żółtka, gałkę muszkatołową i pół szklanki przegotowanej zimnej wody. Wymieszać.
Etap 4

Pierś z kurczaka pokroić w niezbyt dużą kostkę i dodać razem z żurawiną do mięsnej masy, wymieszać.
Etap 5

Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do mięsnej masy, delikatnie wymieszać.
Etap 6

Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć 5 plasterków wędzonki wiejskiej. Na to rozłożyć mięsną masę, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć pozostałe plasterki wędzonki.
Etap 7

Pasztet piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony pasztet ostudzić, schłodzić.