SUPERPRZEPIS

Klops z jajkiem i pieczarkami

  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Klops z jajkiem i pieczarkami

Pyszny klops z dodatkami - na zimno i na ciepło

Składniki:

Klops z jajkiem i pieczarkami

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 25 dag żółtego sera
  • 3 - pieczarki
  • 1 czerstwa bułka sparzona wrzątkiem i odciśnięta z wody
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Klops z jajkiem i pieczarkami
Marchewkę, jajka i pieczarki obieramy. Ser kroimy w kostkę, podobnie jedną z marchewek. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, przyprawy, a także pokrojony ser i merchewkę. Mieszamy tak, ażeby powstała dość jednolita masa. Niewielkie naczynie do pieczenia (ja użyłam keksówki) smarujemy tłuszczem. Układamy na dnie warstwę mięsnej masy, następnie układamy na niej całe marchewki, pieczarki i jajka. Na to kładziemy pozostałą masę mięsną, tak by dokładnie i dość ściśle przykryła pozostałe składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni około 45-60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można posmarować klopsa musztardą - co dodatkowo uatrakcyjni smak i sworzy fajną skorupkę na mięsie.