Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

klopsik z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszny klopsik na wielkanocne śniadanie

klopsik z jajkiem

Składniki:

klopsik z jajkiem

 

  • 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule,
  • 5 jajek,
  • 1 kajzerka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 0.5 pęczka szczypiorku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól, pieprz, słodka papryka, kminek

 

 

Sposób przygotowania:

klopsik z jajkiem
cebulę obieramy siekamy w drobną kostkę, szklimy na klarowanym maśle. 4 z 5 jajek gotujemy na twardo, kajzerkę należy namoczyć, mięso mielone łączymy z cebulą, kajzerką, 4 łyżkami bułki tartej, posiekanym drobno szczypiorkiem i dokładnie wyrabiamy (tak jak na kotlety mielone) keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tarta, następnie układamy w niej połowę mięsa a na nim 4 obrane ze skorupek jajka. Przykrywamy resztą mięsa i dociskamy, tak, aby "weszło" w przerwy między jajkami, jednak na tyle delikatnie, żeby ich nie uszkodzić. klops przykrywamy folią aluminiową, i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folę