gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki z kapustą włoską w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przygotowane klopsiki z kapustą włoską w sosie pomidorowym podaję z duszonymi ziemniakami jako danie główne na obiad.

Klopsiki z kapustą włoską w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z kapustą włoską w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z kapustą włoską w sosie pomidorowym
Sos: Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym. Kapustę włoską drobno kroimy, po czym wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. (na wolnym ogniu) Do miski wkładamy mięso mielone, które wraz z jajkiem, jedną łyżką mąki, bułką tartą i przyprawami wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące (1 łyżka). Następnie klopsiki układamy na kapuście w sosie i dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut, co jakiś czas obracając klopsiki. Klopsiki z kapustą wykładamy na półmisek. 
Klopsiki z kapustą włoską w sosie pomidorowym
Sos: Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym.
Klopsiki z kapustą włoską w sosie pomidorowym
Kapustę włoską drobno kroimy, po czym wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
Klopsiki z kapustą włoską w sosie pomidorowym
Do miski wkładamy mięso mielone, które wraz z jajkiem, jedną łyżką mąki, bułką tartą i przyprawami wyrabiamy na jednolitą masę.
Klopsiki z kapustą włoską w sosie pomidorowym
Następnie klopsiki układamy na kapuście w sosie i dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut, co jakiś czas obracając klopsiki.