Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Klopsiki z sosie paprykowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

mięciutkie klopsiki w kolorowym sosie

Klopsiki z sosie paprykowym

Składniki:

Klopsiki z sosie paprykowym

 

  • 25 dkg mięsa mielonego z udźca indyka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1,5 szkl. pokrojonej w drobną kostkę papryki (najlepiej kolorowej)
  • 1/3-1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • do smażenia: olej

Sposób przygotowania:

Klopsiki z sosie paprykowym
2 łyżki bułki tartej zalać mlekiem, wymieszać, dodać do mięsa, wbić jajko, doprawić solą i 1 łyżeczką papryki mielonej, wyrobić masę. Uformować 6 okrągłych klopsików, lekko je spłaszczyć, obtoczyć w reszcie bułki, smażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, przykryć, podlać odrobiną wody i poddusić 5-8 min.. Cebulę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić dobrze cebulę, dosypać 1 łyżeczkę papryki mielonej rozmieszać w tłuszczu, dosypać paprykę świeżą i mieszając smażyć 3-4 min. aż papryką zmięknie, następnie dodać koncentrat, zalać całość 2-2,5 szkl. wody i zagotować. Śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością płynu i wlać do rondla, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Do powstałego sosu włożyć klopsiki, zagrzać. Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem...i surówką.