Sposób przygotowania:
Klopsiki z sosie paprykowym
2 łyżki bułki tartej zalać mlekiem, wymieszać, dodać do mięsa, wbić jajko, doprawić solą i 1 łyżeczką papryki mielonej, wyrobić masę. Uformować 6 okrągłych klopsików, lekko je spłaszczyć, obtoczyć w reszcie bułki, smażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, przykryć, podlać odrobiną wody i poddusić 5-8 min.. Cebulę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić dobrze cebulę, dosypać 1 łyżeczkę papryki mielonej rozmieszać w tłuszczu, dosypać paprykę świeżą i mieszając smażyć 3-4 min. aż papryką zmięknie, następnie dodać koncentrat, zalać całość 2-2,5 szkl. wody i zagotować. Śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością płynu i wlać do rondla, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Do powstałego sosu włożyć klopsiki, zagrzać. Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem...i surówką.
A.B.
Sarenka
msewka
iwi69
Natala1210
malwinagzyra
Mirka227
5!