rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Klopsiki w jasnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne danie obiadowe na co dzień i od święta

Klopsiki w jasnym sosie

Składniki:

Klopsiki w jasnym sosie

 

  • 0,25kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • kostka bulionowa
  • 0,5l wody
  • 100ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Klopsiki w jasnym sosie
Mięso,posiekaną w drobną kostkę cebulkę,jajko i bułkę tartą wyrobić na gładką masę.na patelni rozgrzać oliwę.Formować z mięsa małe kulki i smażyć na złoty kolor.W garnku zagotować 0,5l wody i dodać kostkę bulionową.Gotować aż kostka się rozpuści.Przełożyć do garnka klopsiki i trochę je gotować.Wyjąć je do miseczki i zagęścić sos dodając mąkę rozmieszaną ze 100ml wody.Przełożyć z powrotem klopsiki do sosu.Podawać z kaszą,ryżem lub ziemniakami.