p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

klopsiki w śmietanowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne, delikatne klopsiki w sosie

klopsiki w śmietanowym sosie

Składniki:

klopsiki w śmietanowym sosie

 

  • 25 dag mięso mielone z łopatki,
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietany do sosów,
  • do smaku sól pieprz i szczypta papryki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżeczki mąki kartoflanej

 

Sposób przygotowania:

klopsiki w śmietanowym sosie
Mięso mielone z łopatki mieszamy z 2 łyżkami bułki tartej i przyprawami: solą, pieprzem i papryką, formujemy okrągłe klopsiki, wrzucamy je na gotujący się bulion z kostki warzywnej. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy śmietanę, mąkę kartoflaną wymieszaną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy aż sos śmietanowy zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Tagi:

mięso sosy tarta