matri13

matri13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 55]

Klopsiki w sosie greckim.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczny sosik z ulubionych warzyw..można kombinować różne wariacje na temat tego sosu.

Klopsiki w sosie greckim.

Składniki:

Klopsiki w sosie greckim.

 

  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 namoczona bułka
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1łyżeczka tłuszczu
  • Na sos:
  • 1/2 kg różnych sezonowych warzyw
  • 2cebule
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie greckim.
Cebulę pokroić w talarki,warzywa zetrzeć na grubej tarce.Włożyć do rondla na rozgrzany tłuszcz,podlać wodą i dusić ok.25 minut.
Mięso przygotować jak na kotlety mielone,dodając jajko,podsmażoną cebulkę,odciśniętą bułkę i przyprawy.Masę dobrze wyrobić,uformować klopsiki,obtoczyć w mące i podsmażyć na tłuszczu.Przełożyć do rondla z jarzynami,dodać koncentrat i dusić razem jeszcze 10 minut.
Smakuje z ryżem,ziemniakami lub kluskami.