bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Klopsiki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Klopsiki często przyrządzam letnią porą gdy mam świeży koper z działki. Są smaczne i aromatyczne, najlepiej smakują z młodymi ziemniakami.

Klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

Klopsiki w sosie koperkowym

 

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego

 

 

  • 1 kajzerka

 

 

  • Vegeta

 

 

  • Olej do smażenia

 

 

  • Pęczek posiekanego kopru

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie koperkowym
Bułkę tartą namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy razem z jajkiem do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem.

Formujemy małe klopsy, obtoczone w mące obsmażamy w na oleju na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, wlewamy niewielką ilość wody, gotujemy do miękkości mięsa.

Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę oraz posiekany koper.

Doprawiamy do smaku, podajemy z ziemniakami. 

Tagi:

mięso danie