Paczajka

Paczajka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Klopsiki w sosie koperkowym 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne klopsiki, który każdy polubi.

Klopsiki w sosie koperkowym 9

Składniki:

Klopsiki w sosie koperkowym 9

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • olej do smażenia
  • mała śmietana 18%
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta imbiru w proszku
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie koperkowym 9
Kromki czerstwego pieczywa namoczyć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Mięso wrzucić do dużej miski. Dodać przesmażoną cebulę, odciśnięty chleb, jajko, sól, pieprz, paprykę i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować kule, lekko spłaszczyć, smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty na stronę. Przełożyć do rondla, wlać wywar, dusić około 15 minut. Po tym czasie klopsiki wyjąć na chwilkę. Do sosu dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Dodać posiekany koperek. Przełożyć klopsiki z powrotem do sosu i lekko przemieszać. Podawać z ryżem lub ziemniakami.