Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zapiekanka po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Zapiekanka po bolońsku makaronem i mięsem mielony jest smaczna i syta. Często robię ją na obiad, bo wszystkim bardzo smakuje.

Zapiekanka po bolońsku

Składniki:

Zapiekanka po bolońsku

 

  • 30 dkg makaronu muszelki
  • 40 dkg łopatki wieprzowej
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 20 dkg sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka po bolońsku
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Łopatkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, podsmażyć na gorącym tłuszczu. Do szklanki wody dodać koncentrat, bazylię, oregano, kucharka i pieprz. Wymieszać. Wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem kilka minut. Na naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem wsypać makaron. Na to wylać mięso, posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.

Tagi:

zapiekanka