bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Gołąbki są szybki e do przyrządzenia i smaczne. Moja rodzina bardziej woli takie niż tradycyjne zawijane, można je przyrządzić z dowolnej kapusty.

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

  • 1 kilogram mięsa mielonego

 

  • 1 mała kapusta pekińska

 

  • 1 kajzerka

 

 

 

  • mały koncentrat pomidorowy

 

 

  • 2 listki laurowe

 

 

 

  • vegeta

 

  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
Umytą kapustę drobno siekamy, solimy Vegetą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż puści sok. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, odciśniętą z nadmiaru soku kapustę, dodajemy jajka oraz kaszę manną.

Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy małe owalne kotleciki, obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy, zagotowujemy i gotujemy przez pół godziny.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Sos zagęszczamy mąką, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. 

Tagi:

mięso danie