kamila_kaczusia

kamila_kaczusia

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Klopsiki w sosie węgierskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klopsiki najlepiej nadają się na domowe imprezy.

Klopsiki w sosie węgierskim

Składniki:

Klopsiki w sosie węgierskim

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • sól pieprze
  • ostra czerwona papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie węgierskim

Do mięsa mielonego dodać jajko, majeranek, sól, pieprze do smaku. Uformować malutkie klopsiki i smażyć na rozgrzanym smalcu. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka. Następnie na tłuszczu od smażenia klopsików usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (lekko ją zeszklić). Dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę i wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Wszystko wymieszać i zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, do tego dodać 3 łyżki sosu i dokładnie wymiesza, następnie wlewać pomału do sosu cały czas mieszając. Sos zagotować i zalać nim klopsiki. Im mniejsze klopsiki tym lepiej smakują. Najlepsze są na następny dzień gdy już przejdą sosem.