Sposób przygotowania:
Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżemI
Sposób przygotowania klopsików:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wsypuję bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę ostrą. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, przesmażam na rozgrzanej oliwie z oliwek i dodaję do mięsa. Mięso wyrabiam, formuję podłużne kotlety i smażę na rozgrzanym oleju.
II
Sposób przygotowania sosu:
1. Do naczynia blendującego wlewam oliwę z oliwek, wino białe, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wsypuję cukier, oregano, sól, pieprz. Wszystkie składniki miksuję blenderem dwie minuty, następnie przelewam do rondelka i gotuję około pięciu minut.
Sposób podania dania:
1. Ryż gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do ryżu dodaję dwie łyżki sosu i dokładnie mieszam. Ryż wykładam do naczynia, obok układam klopsiki, polewam sosem i podaję.
2. Smacznego.