Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz nowego przepisu na kotlety? Koniecznie musisz wypróbować przepisu poniżej, jest to wspaniały przepis na danie obiadowe. Moja rodzina zawsze się nimi zachwyca.

Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem

Składniki:

Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem

 

  • Składniki na kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 60 g bułki tartej
  • Olej do smażenia
  • Składniki na sos:
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 100 g białego wina
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Składniki dodatkowe:
  • 3 torebki ryżu

Sposób przygotowania:

Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem

I

Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem
Przygotowanie wszystkich składników na przygotowanie klopsików.

Sposób przygotowania klopsików:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wsypuję bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę ostrą. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, przesmażam na rozgrzanej oliwie z oliwek i dodaję do mięsa. Mięso wyrabiam, formuję podłużne kotlety i smażę na rozgrzanym oleju.

II

Sposób przygotowania sosu:
1. Do naczynia blendującego wlewam oliwę z oliwek, wino białe, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wsypuję cukier, oregano, sól, pieprz. Wszystkie składniki miksuję blenderem dwie minuty, następnie przelewam do rondelka i gotuję około pięciu minut.
Sposób podania dania:
1. Ryż gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do ryżu dodaję dwie łyżki sosu i dokładnie mieszam. Ryż wykładam do naczynia, obok układam klopsiki, polewam sosem i podaję.
2. Smacznego.