ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klopsiki z indyka są doskonałą bazą do przygotowania wywaru do zupy z warzyw, warzywa dodajemy jakie lubimy.

Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami

 

  • mielone z indyka 70 dag,
  • bułka tarta 3/4 szklanki,
  • kasza manna 2 łyżki,
  • woda 1/2 szklanki,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • kucharek 1,5 łyżki,
  • pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
  • cebula 1 sztuka mała,
  • mąka pszenna 1 szklanka- do obtaczania

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami
Mielone mięso z indyka dobrze ręką wyrobić z jajkiem, kaszą manną, bułką tartą, wodą, cebulą drobno pokrojoną, kucharkiem, pieprzem mielonym, formować małe klopsiki i obtaczać w mące pszennej.

Kotleciki wkładać do gotującej się wody z liściem laurowym, zielem angielskim, po wypłynięciu gotować z 15 minut, ugotowane wyjąć na talerz.

Do wywaru wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojony kalafior, fasolkę zieloną mrożoną, pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować z 30 minut na średnim ogniu, dodać sól, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, natkę pietruszki posiekaną, zupę podawać z klopsikami.
Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami
Kotleciki gotowane z indyka są delikatne.
Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami
Najlepiej formoiwać małe kotleciki, lepiej smakują.
Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami
Można do wywaru dać warzywa jakie się lubi.
Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami
Pieprz ziołowy doskonale podkreśla smak zupy.
Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami
Zupa jest lekka, aromatyczna, mało kaloryczna.
Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami
Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami
Zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami