Sposób przygotowania:
Klopsiki warzywne na ziemniakach
Wszystkie warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy je do miękkości. Potem studzimy na sicie. Wywar z warzyw zostawiamy do sosu. Ziemniaki gotujemy osobno w innym garnku.
Ugotowane i ostudzone warzywa trzemy na tarce warzywnej - na dużych oczkach - do miski. Dodajemy przyprawę prowansalską, pokrojony pęczek koperku, całe jajko, tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ugniatamy do otrzymania jednolitej masy.
Z otrzymanej masy formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w tartej bułce.Na patelni rozgrzewamy olej. Na niej układamy klopsiki i smażymy je na rumiano z obu stron.
Do klopsików przygotowujemy sos na zasmażce z dodatkiem wywaru z warzyw.
Na talerzu wykładamy : ugotowane na miękko ziemniaki, na to polewamy przygotowany sos i posypujemy posiekanym koperkiem.
Obok wg uznania układamy klopsiki warzywne. Smacznego !
Ugotowane i ostudzone warzywa trzemy na tarce warzywnej - na dużych oczkach - do miski. Dodajemy przyprawę prowansalską, pokrojony pęczek koperku, całe jajko, tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ugniatamy do otrzymania jednolitej masy.
Z otrzymanej masy formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w tartej bułce.Na patelni rozgrzewamy olej. Na niej układamy klopsiki i smażymy je na rumiano z obu stron.
Do klopsików przygotowujemy sos na zasmażce z dodatkiem wywaru z warzyw.
Na talerzu wykładamy : ugotowane na miękko ziemniaki, na to polewamy przygotowany sos i posypujemy posiekanym koperkiem.
Obok wg uznania układamy klopsiki warzywne. Smacznego !