Janek6401

Janek6401

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Klopsiki warzywne na ziemniakach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawa jest przygotowana z gotowanych warzyw i naturalnych przypraw. Znakomicie nadaje się na obiad.

Klopsiki warzywne na ziemniakach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki warzywne na ziemniakach

 

 

  • Sos
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml powstałego wywaru z warzyw
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki warzywne na ziemniakach
Wszystkie warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy je do miękkości. Potem studzimy na sicie. Wywar z warzyw zostawiamy do sosu. Ziemniaki gotujemy osobno w innym garnku.

Ugotowane i ostudzone warzywa trzemy na tarce warzywnej - na dużych oczkach - do miski. Dodajemy przyprawę prowansalską, pokrojony pęczek koperku, całe jajko, tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ugniatamy do otrzymania jednolitej masy.

Z otrzymanej masy formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w tartej bułce.Na patelni rozgrzewamy olej. Na niej układamy klopsiki i smażymy je na rumiano z obu stron.

Do klopsików przygotowujemy sos na zasmażce z dodatkiem wywaru z warzyw.

Na talerzu wykładamy : ugotowane na miękko ziemniaki, na to polewamy przygotowany sos i posypujemy posiekanym koperkiem.

Obok wg uznania układamy klopsiki warzywne. Smacznego !
Klopsiki warzywne na ziemniakach
Klopsiki warzywne na ziemniakach
Klopsiki warzywne na ziemniakach
Klopsiki warzywne na ziemniakach