ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Klopsiki z łopatki w pomidorach w rękawie pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, delikatne klopsiki w pomidorach, pieczone w rękawie w piekarniku, są bez tłuszczu zbędnego więc są też mało kaloryczne.

Klopsiki z łopatki w pomidorach w rękawie pieczone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klopsiki z łopatki w pomidorach w rękawie pieczone

 

  • łopatka bez kości 70 dag,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • bułka namoczona w wodzie,
  • bułka tarta 3/4 szklanki,
  • woda 1/2 szklanki,
  • przyprawa do mielonego mięsa bolognese 1 opakowanie,
  • cebula 1 sztuka,
  • koperek 1 pęczek,
  • sok pomidorowy 1 litr

Sposób przygotowania:

Klopsiki z łopatki w pomidorach w rękawie pieczone
Łopatkę bez kości zmielić w maszynce do mięsa, dodać drobno pokrojoną cebulę, przyprawę do mięsa mielonego bolognese, bułkę odciśniętą z wody, tartą bułkę, jajko, wodę, posiekany koperek i wszystko dobrze wyrobić na kleistą masę.

Rękaw ułożyć w blaszce do pieczenia, formować klopsy okrągłe i wkładać je od razu do rękawa

Do klopsów wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C, grzanie góra/dół i piec z 45 minut.

Rękaw rozciąć, wyjąć klopsy i powstały wywar przelać do miski i jest sos do klopsików, podać z ryżem, makaronem, kaszą ziemniakami.
Klopsiki z łopatki w pomidorach w rękawie pieczone
Masę na klopsy trzeba bardzo dokładnie wyrobić.
Klopsiki z łopatki w pomidorach w rękawie pieczone
Sok pomidorowy najlep[iej pasuje do tej potrawy.
Klopsiki z łopatki w pomidorach w rękawie pieczone
Powstały wywar jest doskonałym sosem bez mąki i tłuszczu.