wieza1987

wieza1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Klopsiki z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe danie na rodzinny obiad

Klopsiki z mięsa mielonego

Składniki:

Klopsiki z mięsa mielonego

 

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 5 dag bułki
  • 1 mała cebula
  • 1 jajo średnie
  • 1 1/2 dag tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Klopsiki z mięsa mielonego
Bułkę dzień namoczyć i wycisnąć przes sito i przepuścić przez maszynkę. Cebulę drobno pokrajać i przesmarzyć na tłuszczu, aby zmiękła, ale nie rumienić. Do mięsa dodać cebulę, bułkę, jajo, sól, pieprz, zieloną pokrajaną pietruszkę, dokładnie wyrobić i rękami zwilżonymi wodą uformować 4 okrągłe klopsy. Do wrzącej osolonej wody włożyć klopsy i gotować pod przykryciem na słabym ogniu 30 min. Podawac gorące z ziemniakami puree lub kaszą i gotowanymi potrawami z warzyw, np. z buraczkami, marchwią, sałatką z czerwonej kapusty lub odpowiednimi surówkami.