WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Klopsiki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smażone klopsiki/kuleczki mięsne z dodatkiem mieszanki chińskich warzyw na patelnię. Są soczyste, miękkie i pyszne.

Klopsiki z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z warzywami

 

  • Ok. 300g mięsa wieprzowego np. schabu
  • 2 garście mrożonych warzyw na patelnię po chińsku
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka kaszy manny
  • 1 małe jajko
  • Mąka do panierowania

Sposób przygotowania:

Klopsiki z warzywami

ETAP 1:

Mięso wieprzowe zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Warzywa chińskie wrzucić na patelnię na ok. 2 łyżki rozgrzanego oleju. Polać sosem sojowym i smażyć aż będą miękkie. Przestudzić i drobno posiekać. Dodać do mięsa. Do mięsa dodać też jajko, musztardę, majonez, kaszę manną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Z masy odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w mące. Na patelni rozgrzać olej i włożyć klopsiki. Smażyć z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.

Podawać jako przekąskę lub jako dodatek do ziemniaków czy ryżu.

Klopsiki z warzywami
Klopsiki z warzywami w trakcie smażenia na patelni
Klopsiki z warzywami
Uformowane klopsiki włożone na gorący olej.
Klopsiki z warzywami
Wymieszana w misce masa mięsna na klopsiki
Klopsiki z warzywami
Posiekane warzywa, majonez, musztarda i kasza dodane do mięsa