gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki z wątróbki i serc drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierwszy raz zrobiłam takie klopsiki i wyszły całkiem fajne. Polecam tym, którzy lubią drobiowe podroby przygotowane na różne sposoby.

Klopsiki z wątróbki i serc drobiowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z wątróbki i serc drobiowych

 

  • 500 gram serc drobiowych
  • 500 gram wątróbki drobiowej
  • 1 duże jajko
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsiki z wątróbki i serc drobiowych
Serca drobiowe oczyszczamy i płuczemy. Po czym przekładamy do garnka, wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości. Wątróbkę również płuczemy i gotujemy do miękkości w dwóch szklankach wody, dodając kostkę rosołową. Wątróbkę i serca odcedzamy. Następnie serca i wątróbkę mielimy na drobno w rozdrabniaczu i przekładamy do miski. Do zmielonych podrobów dodajemy jajko, mąkę , bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Całość dokładnie mieszamy-wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy klopsiki. Po czym smażymy je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Klopsiki układamy na półmisku wyłożonym sałatą.
Klopsiki z wątróbki i serc drobiowych
Serca drobiowe i wątróbkę gotujemy osobno do miękkości.
Klopsiki z wątróbki i serc drobiowych
Odcedzone serca i wątróbkę mielimy na drobno w rozdrabniaczu.
Klopsiki z wątróbki i serc drobiowych
Zmieloną masę przekładamy do miski i doajemy jajko, mąkę, bułkę tartą oraz przyprawy.
Klopsiki z wątróbki i serc drobiowych
Z masy formujemy klopsiki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu.