Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Klopsiki z pęczaku i wątróbki drobiowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo dobrze komponują się z ostrymi sosami.

Klopsiki z pęczaku i wątróbki drobiowej

Składniki:

Klopsiki z pęczaku i wątróbki drobiowej

 

  • 1 1/2 szkl. kaszy pęczak
  • 600 ml rosołu (może być z kostki)
  • 1 średnia cebula
  • 5 dag surowego boczku
  • 2 wątróbki z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsiki z pęczaku i wątróbki drobiowej
Kaszę wypłukać i osączyć na sicie. Przełożyć do rondla. Zalać rosołem. Gotować przez ok 12 min. Ostudzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dodać cebulę i oczyszczoną wątróbkę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Ostudzić. Wątróbkę drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Podprawić majerankiem, solą i pieprzem. (Gdyby masa okazała się zbyt rzadka dodać tartej bułki). Z masy formować klopsiki. Panierować w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podawać z sezonową surówką.